Jatkan edellisessä postauksessa esittelemistäni James Fallows'n pohdinnoista Kiinan nettisensuurin toiminnasta. Reporters without borders (Reporteurs sans frontiers, RSF) on julkaissut "Mr. Taon" kirjoittaman valaisevan raportin Kiinan nettisensuurin hallinnollisesta rakenteesta ja toimintatavoista. Herra Taon mukaan nettikontrolli työllistää kymmeniä tuhansia ja sensuuriorganisaatio ulottuu kansalliselta aina kaupunkitasolle.

Herra Taon mukaan keskeisimmät toimijat ovat englanniksi seuraavanlaisia nimihirviöitä: The Internet Propaganda Administrative Bureau and the Centre for the Study of Public Opinion, jotka toimivat valtion alaisuudessa ja The Internet Bureau and Bureau of Information and Public Opinion, jotka ovat osa kommunistista puoluetta (CPC).

Kiinnostavaa on myös, että Pekingissä fyysisesti sijaitsevat nettiyhtiöt ovat tiukemman vartioinnin alla kuin muualla toimivat. Herra Taon raportin mukaan Pekingin kontrolli muuttui passiivisesta seurannasta todelliseksi painostamiseksi vuoden 2005 lopulla, kun Beijing Internet Information Administrative Bureau perustettiin ja se värväsi runsaasti työvoimaa. Käytännössä kaikki merkittävät nettiyhtiöt toimivat Pekingistä käsin, mm. Sina, Sohu, Netease (163.com) (Kiinan suosituimmat uutisportaalit), Baidu (Kiinan vastine googlelle) ja Yahoo.

Raportin mukaan Pekingin sensuuriviranomaiset järjestävät joka perjantaiaamu 19 suurimmalle nettifirmalle palaverin, jossa käydään läpi menneen viikon uutisaiheita, kritisoidaan epäonnistuneita tiedonvälittäjiä sekä käydään läpi seuraavalla viikolla tärkeäksi nostettavat aiheet, sensuuriviranomaisten ohjauksessa kirjoitettavat artkkelit ja poistettavat uutiset. Jotta firmat todella kykenisivät hoitamaan informaationsuodatuksensa, kaikilla vähänkään merkittävillä nettiuutisportaaleilla on osasto, joka keskittyy propagandaohjeiden noudattamiseen sekä blogien,  nettikeskustelujen ja artikkeleiden suodattamiseen.  

Vielä vuonna 2006 Beijing Internet Information Administrative Bureau yksinkertaisesti pyysi toteuttamaan käskyt niin nopeasti kuin mahdollista, mutta vuonna 2007 se siirtyi hienojakoisempaan järjestelmään, jossa käskyjä jaetaan kolmessa eri kategoriassa: Ensimmäisen kategorian käskyt on täytettävä viidessä, toisen kymmenessä ja kolmannen 30 minuutissa. Muuten seuraa sanktioita.

The Beijing Information Office on kehittänyt edelleen pistesysteemin, jossa saitit voivat saada – tai menettää – pisteitä toimintansa perusteella. Jos pisteet menevät pahasti miinukselle, niin seurauksena saattaa olla toimintaoikeuksien menettäminen. Voi voi.  

Alla pari esimerkkiä herra Taolta, millaisia viestejä nettiportaalit ovat sensuuriviranomaisilta saaneet:

• 19 May 2006, 17:02 From: Fan Tao, deputy director of the Beijing Internet Information Administrative Bureau

Please do not refer to the film "Summer Palace," a participant in the Cannes Film Festival official competition, without obtaining the censor's approval. You are also asked not to post articles or comments on this subject and not to interview actors who appeared in the film. You are asked not to report or reproduce any information about the Cannes Film Festival that mentions the film. Finally, do not post any article on this subject in discussion forums, blogs or comments.

Tai yleisempi ohje koskien yhtä Kiinan keskeisimmästä sosiaalisista ongelmista:

28 June 2006, 18:40 From: Chen Hua, deputy director of the Beijing Internet Information Administrative Bureau

Regarding the issue of unequal income distribution, please use articles from the Central Committee's main information mouthpieces and nothing else. Please do not spread rumours about this matter or conduct online polls. Please reinforce monitoring of comments, discussion forums and blogs and immediately block any violent or obscene message.

Alla vielä esimerkki ohjeistuksesta oikeanlaisesta uutisoinnista:

• 19 May 2006, 16:00 From: Fan Tao, deputy director of the Beijing Internet Information Administrative Bureau

The website Qianlong has already posted a news report about a change in the increase in Beijing taxi fares (http://beijing.qianlong.com/3825/2006/05/19/[email protected]). All sites are asked to put it in their news section, but not in a prominent position, to not put it on their front page, and to stop comments on the subject.

…ja vielä esimerkki jo julkaistun uutisen poistovaatimuksesta:

• 17 June 2006, 18:35 From: Chen Hua, deputy director of the Beijing Internet Information Administrative Bureau

Dear colleagues, the Internet has of late been full of articles and messages about the death of a Shenzhen engineer, Hu Xinyu, as a result of overwork. All sites must stop posting articles on this subject, those that have already been posted about it must be removed from the site and, finally, forums and blogs must withdraw all articles and messages about this case.

Lisäksi kiinalaista nettiä sensuroidaan tiettyjen sanojen tai fraasien osalta, kuten kaikki kesäkuun 4. 1989 Tiananmenin tapahtumiin viittava ja moni muu Kiinan viitekehyksessä herkkä asia.

Raportin loppusivuille (s. 16) herra Tao on vielä koonnut esimerkkejä, osa oikeita mustan huumorin helmiä, millaisia nootteja uutisportaaleille on lähetetty.

Herra Tao on tehnyt julkaisullaan miehen teon. Hän on selvästikin hyvin sisällä skenessä. Olen jo kauan tiennyt, että kiinalaisen median tuotokset ovat kauheaa kuraa, mutta olen tyytynyt lähinnä naureskelemaan sanomalehtien absurdeille jutuille ja kääntämään telkkarin uutisten aikaan lähes aina tarjolla oleviin NBA-highlightseihin. Mutta ehkä joskus olisi syytä itkeäkin. Orwellin 1984 jää todellakin toiseksi 2000-luvun teknologian suomille mahdollisuuksille tuottaa kuva hyvinvoivasta ja suhteellisen "harmonisesta yhteiskunnasta" (termi muuten Kiinan netissä sensuroitu), jonka joukkotiedonvälitys on todellisuudessa massiivisen propagandakoneiston hallinnassa.

Käytännössä systeemi tietenkin nojaa tiedonvälittäjien ja kulttuurityöläisten kykyyn tehdä kompromisseja periaatteissaan, nähdä valtion tiedonkontrollin hyvät puolet (onhan toki niitäkin!), ja ennen kaikkea pelkoon oman asemansa menettämisestä. Tiedän, että esim. CCTV:ssä, Kiinan keskustelevisiossa, duunaa paljon järkevää ja korkeamoraalista porukkaa. Mutta jos haluat toimia mediamaailmaan liittyvällä unelma-alallasi, niin vaihtoehtoja ei Kiinassa juuri ole.

Noh, on kai niitä kapealeipäisiä vaihtoehtojakin, mutta etsin niitä jossain toisessa postauksessa.

Ps. Ei tästä blogista pitänyt tulla näin negatiivinen; nillittäminen on tylsää, varsinkin kun niin paljon pirteämpääkin kirjoitettavaa olis tarjolla.