Zhongnanhai –blogissa on kiinnostava linkki kanadalaisen Victoria Times Colonist –lehden artikkeliin Tiibetin mellakoiden yhteiskunnallisista seurauksista. Artikkelissa haastatellut kiinalaiset valittavat tiibetiläisten kiittämättömyyttä vaikka Kiina on pumpannut rahaa ja teknologiaa Tiibetin modernisoimiseksi jo vuosikausia. Palkaksi saa vain mellakointia ja viattomien han-kiinalaisten tappamista tiibetiläisalueilla. Vaikka nettikirjoittelu onkin Kiinassa tiukasti kontrolloitua, tiibetiläisiä arvostelevat kirjoitukset ovat saaneet käydä nettipalstoilla kuumina.

Tiibetin mellakoiden seurauksena rasismi ja syrjintä tiibetiläisiä kohtaan näyttää vain entisestään lisääntyvän. Tämä näkynee myös muualla kuin Tiibetissä, koska tiibetiläisiä asuu noin miljoona muissa Kiinan provinsseissa. Pekingissä tiibetiläisiä näkyi erityisesti matkamuistojen myyjinä katujen varsilla, mitä ei voi pitää minään korkeaa kunnioitusta herättävänä duunina.

Toisaalta, Kiinalaisten poliitikkojen lausunnot eivät varmasti auta Dalai Lamaan uskovia tiibetiläisiä rakentamaan rauhaa han-kiinalaisten kanssa. Seuraavassa katkelma Tiibetin korkeimman kiinalaisviranomaisen kommenteista Victoria Times Colonistin artikkelista:

Tibetans will likely never feel comfortable living under the Communist party as long as their rulers continue to vilify the one person most important to millions of Tibetans. The Dalai Lama was described this week as a "devil with a human face and the heart of a beast," by Zhang Qingli, the Secretary for the Tibetan Autonomous Region.
He went further, offering up this: "The Communist party is like the parent to the Tibetan people, and it is always considerate about what the children need. The Central Party Committee is the real Buddha for Tibetans." If that comment alone doesn't breed resentment, I'm not sure what will.

Artikkelissa nostetaan myös esille Tiibetin nuorisoliigan kärsimättömyys kiinalaishallinnon jatkuvien sortotoimenpiteiden edessä. He voisivat olla valmiita väkivaltaiseen vastarintaan, minkä vaihtoehdon Dalai Lama sulkee varmasti niin kauan kuin hän hengellisenä johtajana pysyy.

Toisin sanoen, Kiinan harmonisen yhteiskunnan projekti voi saada pikemminkin lisää haasteita, jos Dalai Lama luopuu vallasta. Hyvin väkivaltaiset ja laajalle levinneet yhteenotot olisi huomioitava moraalinvartijoina toimivissa maissa, kuten USAssa ja EU:ssa, olipa sillä seurauksia kaupankäynnille tai ei.

Zhongnanhain aiemman postauksen linkkien kautta löytyi myös Kiinan virallisen Xinhua-netin uutisointia Tiibetin tapahtumista. Todellisuus on todellakin toinen kuin mitä Hesari meille tarjoilee. Vaikka Xinhuan keräämä lista Kiinan toimia tukevista maista ei koostukaan mistään demokratian ja läpinäkyvän hallinnon kärkimaista, on toisaalta fakta, että ko. maat ainakin paperilla edustavat merkittävää osaa maailman asukkaista.